Sokakta seyyar su satmak, günümüzde pek çok kişinin özellikle yaz aylarında ve sıkışık trafikte para kazanmak adına yaptığı karlı bir iştir.
Suyun temel bir ihtiyaç olması ve kâr marjının yüksek olması bu işten kar elde edilmesini sağlamaktadır. Sokakta seyyar su satmak gerçekten de ciddi anlamda gelir elde etmeyi sağlayabilir, peki ne kadar kazanabilirsiniz, sermaye gerekir mi, kaç paraya alınır?
Seyyar su satanlar suyu nerden alıyor?
Suları satın almak için, Metro Market ya da Bizim Toptan gibi mağazaları kullanabilirsiniz, bu mağazalar toptan satış mağazaları olduğu için suları çok ucuza temin etmenizi sağlayabilecektir. Sular genelde 24’lü kolilerde satılır ve koli başına ortalama 60/100 lira gibi bir rakam ödeyerek suları satın alabilirsiniz. Bu markaya göre değişecektir.
Satın aldığınız suları, tanesi 3 ya da 5 liradan satarak sattığınız her bir koli için, 200 TL’ye kadar para kazanmanızı sağlar. (Sattığınız yere göre fiyat değişir, turistik yerlerde şişe su 10 TL’ye de satılmaktadır)
BİM, A101 gibi daha yaygın süper marketlerden de suları temin edebilirsiniz ancak bu marketlerde toptan değil perakande satış olduğu için fiyatlar diğerlerine göre daha yüksek gelebilir. Kar oranı bu nedenle düşecektir.
2024 Seyyar Sandviç Satmak Para Kazandırır Mı? Sandviç Satma işi
Sokakta seyyar su satmak için ne kadar sermaye gerekir?
Sokakta seyyar su satma işi, günlük bir iş olduğu için sermaye de günlük olarak gerekir. Günde 10 koli yani 240 şişe su sattığınızı düşünecek olursak ortalama 500 lira gibi bir sermaye ile bu işi yapmaya başlayabilirsiniz. İşi yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra gerçekten de iyi paralar kazanabiliyorsunuz, zaman zaman günlük karınız 800 TL’yi dahi bulabiliyor.
Sokakta seyyar su satarak ne kadar kazanırım?
Sokakta seyyar su satmak, kazançlı bir iştir, ancak sadece yazın yapılabilir, kışın ekstra olarak su satabilirsiniz ancak sadece su satarak kazanç sağlamak pek mümkün değil. Günde 10 koli yani 240 adet su sattığınızı düşünürsek ve her bir koli başına asgari 25 lira kar ettiğinizi düşünürsek 250-300 lira kazanabilirsiniz. Günde 10 koli suyu satabilmek için 12-14 saat arasında ayakta beklemeniz ve mesai yapmanız gerekebilir, bu nedenle epey meşakkatli bir iş olabilir.
Sokakta seyyar su satmak yasal mı? Vergi var mı?
Sokakta seyyar su satmak kesinlikle yasal bir iş değildir, bu iş için şahıs şirketi kurmanız gerekiyor. Ayrıca sokakta su satmanıza kesinlikle izin yok, her yere gidemezsiniz sadece belli noktalarda satış yapabilirsiniz, eğer bunun bilincindeyseniz, şahıs şirketi açın ve belediyeye müracaat edip seyyar satış izni alın.
Belediye mevcut konumunuz için sizden ortalama 30 bin lira civarında bir kira bedeli talep edecektir. Ayrıca tüm bunlara ek olarak satın aldığınız tüm malları muhasebeciye bildirmek zorundasınız, çünkü bunların vergisi ödenecek. Şahıs şirketi kurmak ve bu işi yasal bir şekilde yapabilmenin maliyeti aylık 3,000 TL şu aşamadan sonra karar sizin.
Sokakta seyyar su satmanın cezası nedir? Kaç paradır?
Seyyar satıcıya belediye zabıtası tarafından 2017 yılı için kabahatler kanunun 38. Maddesinin 1. Fıkrasına göre işgal nedeniyle 109 TL para cezası verilmesi gerekmektedir. Bu konuda encümen kararı alınamaz. Para cezasını belediye zabıtası verecektir. Ancak yardımcı hizmet olarak ihale ile alınan zabıta personelinin bu tutanağı düzenleme yetkisi yoktur.
2024 yılı için ceza tutarı daha da artmış olması muhtemeldir.
Seyyar mal satarken alı konan mallara ne olur? Geri alınabilir mi?
Buna göre seyyar satıcı eğer 2 gün içinde 109 TL yi (2017 yılı için) (%25 indirimli) öderse el konulan gıda cinsinden olan malları tutanakla kendisine teslim edilir.(Cuma günü işlem yapılması halinde pazartesi günü mesai bitimine kadar beklenmesi uygun olmaktadır.) 20233 de cezalar daha artmıştır şuan elimizde veri olmadığı için güncel cezaları söyleyemiyoruz.
Seyyar satıcı cezayı ödemezse eğer bu gıdalar tutanakla gıda bankasına teslim edilir ve tutanakta malın cinsi, miktarı ve satıcının adı ile el konulduğu tarih bilgisine yer verilir.
Eğer el konulan mal gıda dışı ise seyyar satıcı 30 gün içerisinde 109 TL yi ödediği takdirde mallar iade edilir. Eğer 15 gün içinde seyyar satıcı cezayı öderse %25 lik indirimden yararlanır. 30 gün içinde ödemezse mallar yoksullara dağıtılır.Bu mallar yine gıda bankasına teslim edilebileceği gibi sosyal yardımlaşma vakfı aracılığıyla da yoksullara dağıtılabilir.
Su satmak ile ilgili video
Peki sokakta simit satarak para kazanmak?
Simit satarak para kazanılır mı konusunu buradan okuyabilirsiniz.