1. Anasayfa
  2. İş Fikirleri

Pazarcılık yapmak? 2025 Pazarcılıkta Para var mı?

Pazarcılık yapmak? 2025 Pazarcılıkta Para var mı?
pazarcılık yapmak-para var mı

Öldü sanılan bir çok meslek göz bebeği olmaya başladı. Pazarcılık yapmak da bu işlerden biri olabilir.

Sermayesiz olarak ya da çok küçük miktarlarda sermaye gerektiren iş olanaklarını sizler için araştırmaya ve beğeninize sunmaya devam ediyoruz. Birçok girişimcinin araştırdığı bir iş alanı ise, “Pazarcılık işi nasıl yapılır” olmaktadır.

Pazar satışı işi ile ilgili merak ettiğiniz hemen her sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Pazar yerleri, çoğunlukla taze ve yöresel ürünlerin sergilendiği, birçok süpermarkette bulamayacağınız ürünlerin yer aldığı ve mevsimlik tatların en taze haliyle bulunduğu yerlerdir.

Eğer sizde pazar yerleri içinde yerinizi almak istiyor ve birbirinden kaliteli ev yapımı ürünlerinizi satmak istiyorsanız, yazımızı çok dikkatli bir şekilde okuyun. Böyle bir işe kalkışacaksanız öncelikle planlamanızı çok dikkatli ve iyi yapmanız gerekmektedir.

Ayrıca bu konumuzda ilgilinizi çekebilir: Pilavcı Dükkanı Açmak Mantıklı Bir İş Fikri Mi?

Pazarlarda satış nasıl yapılmaktadır?

İlk olarak pazarlarda ürün satışı yapabilme adına neye ihtiyacınız olduğunun bir listesini yapın. Böylece süreç sizin için kolaylaşmış olur ve son dakika sürprizleri yaşamamış olursunuz.

Eğer pazarcılık yapmaya karar verdiyseniz çok çalışacağınız gerektiğini bilmeli ve planlarınızı ona göre yapmalısınız. Pazarlarda satış nasıl yapılmaktadır, sorusundan ziyade başarılı bir satış nasıl yapılmaktadır ona odaklanmalısınız. Günlük satış miktarınızı iyi bir şekilde ayarlamalı ve ürünlerinizi insanlar gelmeden Pazar tezgahına yerleştirmelisiniz.

Ürünleriniz ne kadar düzenli, taze ve güzel olursa müşteri potansiyeli de o kadar yüksek olacaktır. Pazarcılık işinde yemek yeme işleriniz de sıkıntılı olacak, belki yemeye dahi zor zaman bulacaksınız. Fakat tüm bu sıkıntılara rağmen satmış olacağınız ürünlerden oldukça güzel karlar elde edebilecek ve neşeniz yerine gelecektir. Fakat pazarcılık konusunda sizlere birkaç tavsiyemiz olacak;

  • Öncelikle sosyal bir insan olmaya çalışın ve yanınızdaki sizin konumunuzda olan esnaflarla iyi ilişkiler kurun. Çünkü tuvalet gibi acil ihtiyaçlarınızda onlar sizin yerinize tezgahınıza bakacaklarıdır.
  • Yine pazarda satış nasıl yapılmaktadır sorusuna binaen, iyi arkadaşlıklar kurmanız neticesinde yeri geldiğinde sizde komşularınızın tezgahına bakar ve yeni satış tecrübeleri kazanmış oluşunuz.
  • Yine bizden size bir tavsiye, pazarcılık işini en az bir ortakla daha yapabilirseniz çok iyi olacaktır. Çünkü birçok konuda işleriniz
  • kolaylaşacaktır

Pazar tezgahı açmak için yasal prosedür

Günümüzde birçok belediyenin internet sitesinde, Pazar tezgahı açmak için yasal prosedür nasıl olmakta ve ne şekilde yapıldığına dair açıklama bilgilerini bulundurmaktadır. En basitinden birçok belediye satış yeri tahsis edeceği pazarcılarda her tür gıda satışı ile ilgili iştigal etmek, ilgili meslek kuruluşuna kayıtlı olmak, vergi mükellefi olmak ve en az son bir yıldır belediye tarafından hakkında iptal kararı verilmemiş olması gibi şartlar aramaktadır.

  • Yine birçok belediye sizlerden bazı belge, kimlik fotokopisi ve son 6 ay içerisinde çekilmiş bir vesikalık fotoğraf isteyebilmektedir. Bunlarla birlikte böylesi bir tezgah açma işine gireceğiniz zaman, açacağınız yerin nüfusunu, Pazar müşteri yoğunluğunu ve pazarın üstünün açık mı kapalı mı olduğunu iyice araştırın deriz.
  • Şayet başvurunuz pazar tezgahı açmak için yasal prosedür kurallarına uygun görülür ve belediyece onanırsa, bundan sonra yapmanız gereken kendi ürünlerinize uygun bir tezgah ayarlamak ve yine Pazarla ilgili hesap makinesi para çantası gibi teknik alt yapısal ürünleri temin etmeniz gerekecektir.
  • Pazarcılık işlerinde ödeme alırken ve para üstü verirken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü yanlışlıkla fazladan vereceğiniz para üstleri sizi zarara sokacaktır.
  • Kazandığınız paralarınızı güvenli bir yerde saklayın, hatta mümkünse önünüze bel çantası bağlayabilirsiniz.

Pazar hazırlıklarınızı bir gün önceden yapın

  • Pazar günü hazırlık yapmak ve ürünlerinizi paketlemek için zamanınız olmayacaktır. Bu yüzden pazar hazırlıklarınızı en az bir gün önce yapmalısınız. En güzeli bütün ürünleri hazırlayıp kamyonetinize ya da arabanıza bir gün önceden yerleştirip sabaha sadece yola çıkma işini bırakmaktır.
  • Özellikle unlu mamullerde ürünleri bir gün önceden pişirin ve dondurun, böylece ertesi gün rahatlıkla satabilirsiniz.
  • Ürünlerinizin birçoğunu mümkünse ambalajlayın, çünkü bu görüntü müşterilerde hijyen kurallarına uyulduğu hissi oluşturmakta ve satın alma olasılıklarını artırmaktadır.
  • Yine pazar hazırlıklarınızı en az bir gün önce yapma hususunda etiket vurmanız gereken ürünlerinize etiket vurabilirsiniz. Tüm bunların yanında yanınızda bolca bozuk para bulundurmaya özen gösterin.
  • Bir diğer önemli husus ise pazara gideceğiniz günün gecesinde erkenden yatın ve uykunuzu almaya bakın, çünkü iyi bir uyku sonrasında depolayacağınız enerjiye oldukça ihtiyacınız olacak.
  • Pazarın olduğu sabah erkenden kalkın ve iyi bir kahvaltı sonrası erkenden pazarın yolunu tutun. Çünkü ürünlerin indirilmesi ve dizilmesi zaten oldukça vaktinizi alacaktır.

Pazarcılıkta müşteriler ile iyi ilişki şart

Pazar tezgahınızı açtıktan sonra güne enerjik olarak başlayın ve neşenizle adeta etrafınızdaki insanlara pozitif ışık saçın. Pazarcılık iş sektöründe müşteriler ile iyi ilişkiler kurmaya çalışmak çok önemlidir, bunun için sizden ürün alsın veya almasın insanlara merhaba ve günaydın deyin. Müşteriler tarafından sizlere sorulacak olan her tür soruya nazik ve kibarca cevap verin ve asla müşterilerinizi aldatıp yalan söylemeyin.

Size bazen ürünlerle ilgili detaylı bilgiler sormak istediklerinde asla onları geçiştirmeyin ve dürüst olun, aksi halde bir daha tezgahınıza uğramazlar. Çünkü insanlar her zaman dürüst satıcılardan hoşlanırlar ve aradaki güveni yakaladıktan sonra her daim sizden almak isterler.  Müşterilerinize karşı her zaman güler yüzlü olun ve her zaman müşteri haklıdır prensibini asla aklınızdan çıkarmayın.

pazarcılık yapmak
pazarcılık yapmak-para var mı

Ayrıca bu konumuzda ilgilinizi çekebilir: Dondurmacı Dükkanı Açmak Ne Kadar Kazandırır?

Pazarda ne satabilirim?

Pazar tezgahlarında çoğunlukla hemen her tür sebze ve meyve taze olarak satılmaktadır. Fakat bunların yanında daha birçok ürün pazar tezgahlarını süslemektedir.

Bunlara örnek verecek olursak; ev yapımı tatlılar, reçeller, unlu mamuller, taze balık, soğuk ve sıcak içecekler, turşular, salçalar, baklagiller ve kurutulmuş birçok meyve ve baharat çeşitlerini bulabilirsiniz. Özellikle son dönemlerin en popüler Pazar ürünlerinden bir tanesi organik bal ve ürünleri olmaktadır. Pazarda ne satacağınızı iyi belirleme noktasında aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurun:

  • Ürünlerinizin tamamının kendi yetiştirdiğiniz ürünler olduğunu söyleyin ve böylece müşterilerinizin ürünlerinize daha bir güvenle bakmasını sağlayın. Yani insanlar alacakları ürünlerin organik olduğu hissine kapılmalılar.
  • Ürünlerinizi güvenli ve zarar görmeyecek bir şekilde pazara getirmenin yollarına bakın ve nakliye işinizi ona göre ayarlayın. Pazarda ne satacağınızı iyi belirleme noktasında iyi bir nakliye aracınızın olması sizin çeşit seçeneğinizi artıracak ve daha bol ürün çeşidi bulundurabileceksiniz. Örneğin oldukça güzel görünümlü bal kabaklarından tezgahınıza koyabilirsiniz.
  • Eğer bulunduğunuz pazarlarda ev yapımı sabunlar rağbet görüyorsa, bu tarz sabun ve güzellik ürünlerinden de tezgahınıza koyabilirsiniz. Yine yün ürünler, örgü ve işlemeler tezgahınızda çok şık duracaktır.
  • Aklınızdan çıkarmamanız gereken bir bilgi de pazara gelen insanlar taze ve temiz ürünleri tercih ederler.

Pazarcılıkta para var mı?

Bu tamamen sizin satacağınız ürünlere ve satış yapacağınız pazarın büyüklüğü ile müşteri yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Pazarcılık işi karlı mı sorusunun cevabı kesinlikle karlıdır olmaktadır.

Çünkü pazarcılıkta kar oranları oldukça yüksek olup size gayet iyi bir meblağ kalmaktadır. Özellikle ev yapımı ürünlerinizde kar oranlarınız çok daha yüksek ve iyi olmaktadır. Yeter ki siz pazarcılık kurallarına uyun ve dürüst satış yapın, zamanla insanlar pazarda bir şey almak için doğrudan size geleceklerdir.

Gerçek Bir Pazarcılık İşi Örneği:

5 TL’ye çorap satan bir kişi, bu çorabı 3 kuruşa satın alıyor. 5TL’ye satıyor. 2 TL her bir çoraptan kar elde ediyor bu ciro yani brüt kar.

Gider olarak; Tahta parası, oda 2 adet tahta yeterli 100/150 TL günlük. Yol parası 50 TL diyebiliriz. Yedik içtik. 200  TL civarı günlük bir gider oldu.

Çorap almaya gelenler, çorap 5 TL olduğu için genelde 1 çorap değil ortalama 3/5 adet alabiliyor. Buda her müşteri de 15/25 TL demek. Günlük ortalama 100 kişi gelebiliyor. 100 * 15 TL’den, günlük ciro: 1500 TL. Bu iyi bir satış günün rakamı. 200/300 TL günlük gideri düştük.

Net kar: 1000 TL

400*26 gün çalışırsak, ayda: 26.000 TL net karınız var.

Buda günlük gider dışında dikkate almanız gereken kendi işinizin patronu olduğunuz için 4.000 tl sigorta ve vergiye gidiyor diyebiliriz.

Ekstra giderler de aylık: 3 bin tl

Evet ne kar aylık: 15/19.000 TL! arasında bir para kalabilir. Bu lokasyon ve pazara göre değişecektir.

İşlerin az olduğu zamanlarda bile konuştuğum çorapçı arkadaş ortalama günlük en az 200,300 arasında net olarak kazandığını belirtti.

Pazarcılık İşinin Olumsuz Yanları, Dezavantajları

Her işte olduğu gibi pazarcılık işinde de olumsuz sayılan, bir çok önemli dezavantaj bulunuyor. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  1. Kendi başınıza çalıştığınız için SGK’lı olmak için kendi sigortanızı ödemek zorundasınız. Buda ayrıca bir maliyet demek.
  2. Haftanın 7 günü çalışabilirsiniz. Bu size kalmış bir şey ancak her gün pazar kurulan bir yerler olduğuna göre boş duran pazarcı azdır.
  3. Her sabah erkenden kalkıp pazar için hazırlık yapmalı ve pazar yerinde kuruluma başlamanız gerekir.
  4. Her akşam 9/10’lardan önce eve dönmeniz pek mümkün olmaz
  5. Çalışma saatleri yoğun olduğundan sosyal aktivite yapan pazarcı pek nadirdir

SONUÇ

Gördüğünüz gibi. Çoğu kişinin belki küçümseyeceği çorap satma işinde bile, sabahtan akşama kadar deli gibi çalışıp, patronun nazını çekip, o kadar trafiği yolu çekip üstüne asgari ücret almak’tan çok daha mantıklı ve karlı değil mi?

Bu devirde EKMEK ASLANIN AĞZINDA!

Kendi işinizi yapmak için ZİNCİRLERİNİZİ KIRIN!

İnsanların size baktığı yerden kendinize bakmaktan vazgeçin.

Unutmayın, siz kendinize kendiniz için lazımsınız, başkası için değil.

Bir işe başlayın, adım atın.

Adım atmadan, koşamazsınız…

Siz de düşüncelerinizi alttan yorum yazarak belirtebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

  1. 25/02/2022

    Bu gibi içerikler her zaman önemli başlangıç için

  2. Her yerin iyisi de kötüsü de var eyvallah ama krndi cebini düiünen patronun hayalini gerçekleştirip nazını çekeceğine üst model araba aldıracağına kendi işinin patronu ol kendin bin..O ESKİDRNMİŞ EKMEK ASLANIN AĞZINDA DİYE…ŞİMDİ KUYRUĞUNDA..BUGÜN LİMON SATAN YARIN ÇORAP BİR BAKMIŞSIN NASİP OLMUS DÜKKAN AÇMISSIN..

  3. 09/10/2019

    Çorap satışında hesabı yanlış yapmışsın bence ; 1 çoraptan 40 kuruş kazanan bir kişi 500 çoraptan 200 tl kazanır ve bunun yarısını günlük masrafa harcar !!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. 23/09/2019

    vallahı ne guzel anlatmıssınızda, bı on sene calıssam karda kısta yagmurun altında gunesın altında, sonra ??? güm hemde elımde olmayan vede mudahale edemedıgım sebeblerden oturu ! yahu bırakın Allah askına

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir