Taksicilik yapmak karlı bir iş mi, taksiciler ne kadar kazanır? işte 2025 detayları…
Taksicilik yapmak, oldukça zor bir meslektir, 12 saat direksiyon sallamayı ve aynı zamanda bu süre içerisinde borçlu olarak başladıkları günü kazançlı olarak bitirmeyi hedeflerler. Taksiciler, duraklara bağlı olarak çalışırlar, araç ve plaka, plaka sahibine aittir ve kiralık olarak durağa veya galeriye verilir. Taksiciler aracı ve plakayı çalıştırarak hem plaka sahibine para kazandırır hem de kendileri para kazanır.
Taksicilik yapmak karlı bir iş mi, taksiciler ne kadar kazanır?
Plaka Kirası Nedir?
Bildiğiniz gibi yatırımcılar, taksicileri çalıştırmak ve bundan bir gelir elde etmek adına taksi plakası satın alır. Taksi plakası İstanbul’da ortalama 1,5 milyon TL ile 3 milyon TL arasında bir fiyata sahip olmaktadır. Plakalar taksiciler tarafından günlük 600/1000 TL arasında kiralanmaktadır. Plakaları kiralayan taksiciler, aracı 24 saat olmak üzere iki vardiya iki kişi çalıştırırlar.
Günde 12 saat çalışan taksici 800 civarı bir lira kira ödemekle yükümlüdür, artı olarak 2021 ortalarında 50/100 TL civarında araca benzin koyması gerekirdi şuan bunu son akaryakıt zamlarıyla beraber 500/800 TL olarak düşünebiliriz. Yani ortalama 800 lira civarında bir borçla güne başlayan taksiciler, hedef 12 saat içerisinde 800/1000 TL’nin üzerine çıkmak ve kar elde edebilmektedir.
Taksicilik Yapmak Ne Kadar Kazandırır?
Taksi günlük kazanç 2025 nedir?
Taksicilerin kazançları sabit değildir, taksiciler maaşla çalışmadıklarından dolayı, her ay aynı parayı kazanmazlar. Bu nedenle taksi günlük kazanç 5000 lira da kazanabilir 1000 lira zarar da edebilir. İşlerin olmadığı bir gün sadece 300 lira toplayabilmişse, 100 lira zararda demektir. İşlerin iyi olduğu günler 3000-4000 lira toplayarak aylık 20000-25000 lira arası para kazanabilirler.
Taksiciler, düzenli olarak zarar ettikleri veya para kazanmadıkları için, işlerin iyi olduğu zamanlarda iyi para kazanmak zorundadırlar, aksi takdirde diğer günlerden kalan borçları ödeyemez veya kar elde edemezler.
Taksiciler genelde iş günlerinde daha çok kazanırlar, hafta sonları ise 700-900 TL arasında ufak kazançlarla günü kapatmaya çalışırlar, bu nedenle taksicilerin hafta içi iyi çalışması ve hafta sonu elde edebileceği muhtemel zararları kapatabilmesi gerekir.
Bir taksici gün içerisinde 800 liranın üzerinde ne kadar para toplamışsa onun karı olur, ancak bu her yer için geçerli değildir, başka il veya şehirlerde 400 lira veya 550 liranın üstü de taksiciye kalabilir ve tamamen plaka kirası ile ilgili bir durumdur.
Taksici Ayda Ne Kadar Kazanır?
Taksici ayda günümüz şartlarında ortalama 13/16 bin lira gelir elde eder, ancak bundan 2025 yılı için ortalama 6000/7000 lira bağkur sigorta primi (düzenli ödemeye göre değişir), günde 150 liradan 30 gün toplam 5000 lira da yemek parasını çıkarmak gerekir, taksiciler 12 saat çalıştıklarından dolayı, çalışırken en az 2 öğün yemek yemek zorunda kalırlar, bu nedenle ayda en az 5000 lira civarında yemek parası harcarlar. Toplamda baktığımız zaman taksiciler aylık olarak net 20.000-25.000 lira arasında gelir elde edebilir, tabi yukarıda da bahsettiğimiz gibi taksicilik yapmak maaşlı bir iş olmadığı için, her ay aynı parayı kazanmak da pek mümkün değildir.
Taksici Haftada Ne Kadar Çalışır
Bir taksicinin haftalık mesaisi yaklaşık 72 saattir, yani normal bir insana göre haftalık mesaileri en az yüzde 50-70 arası daha fazladır. Bu nedenle alabilecekleri iyi bir kazanç gayet makul bir kazançtır.
Taksicilik Sigortalı Bir İş Mi?
Taksicilik işinin herhangi bir sigorta prim ödemesi yoktur, sigorta ödemesi tamamen kişiye bağlıdır, sigorta yaptırmayan taksiciler olduğu gibi kendi sigortasını kendi ödeyen taksiciler de büyük azınlıktadır, ancak bu iş riskli bir iştir ve kaza yaptığınızda bir daha çalışamayacak duruma gelirseniz, sigortanız sayesinde maaş alabilir erkenden emekli de olabilirsiniz.
Taksicilik yapmak için gerekli belgeler nelerdir?
Taksicilik yapmak için gerekenleri kısaca listeleyecek olursak: en başta doğal olarak bir ehliyet, taksi durağınız olacağını düşürsek taksi durağına dahil edeceğiniz aracın ruhsatı, kendi adınıza taksi alacaksanız taksi olacak aracın alınış tarihi ve fatura, taksicilik teknik belgesi, takside çalışacak plakaların belgeleri, araç ve durağınız varsa çalışma ruhsatı, çalışma karnesi, taksicilik için trafik şube kayıt onay formu, taksi durağındaki araçların araç kartı, ayrıca ticari araç kullanabilir belgesi , araç için sigorta poliçesi.
Taksicilik yapma yaşı nedir?
Taksicilik yapma yaşı için bilinen herhangi ekstra bir yaş limiti yoktur. Yasalara göre normalde çalışma yaşları 18 yaş ve üzeri olarak normal bir sigortalılık ile çalışılabilmektedir. 18 yaş altında ise sigortalılık ve mesuliyet durumu değiştiği için farklı izinler alınması gerekebilir.
Taksicilik yapmak caiz mi?
Taksicilik yapmak caiz mi sorusunun cevabını biz verecek değiliz, ancak taksicilik yapmanın caiz olmadığına dair araştırmamızda herhangi bir görüş bulamadık. Ancak korsan taksicilik yapmanın sıkıntılı sonuçlarının olacağını söyleyebiliriz.
Ayrıca bu konuda tır şoförü ne kadar kazanır, maaşı nedir konusu da ilginizi çekebilir.
1.5 milyona taksiyi nereden buluruz.2 tane aliiim.
Bence bu yorumlar çok öğretici ve bilgilendirici çok sevdim yazanın eline sağlık
Gayet güzel bir sistem olmuş ellrinzie sağlık
Çok sıkıntı bir iş kolay gelsin kardeşlerime
Taksicileri daha iyi tanıdım bunları yazana çok teşekkür ederim
Çok faydalı bir site gerçekten güzel yazılar var