1. Anasayfa
  2. Telefon Haberleri

Telefonlar patlar mı? 2023 # Patlamasını önlemek için ne yapmalı?

Telefonlar patlar mı? 2023 # Patlamasını önlemek için ne yapmalı?

Son zamanlarda sık sık duymaya başladığımız “şu marka cep telefonu patladı” gibi haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Peki telefonlar patlar mı? patlarsa neden?

Özellikle son yıllarda yurtdışından gelen cep telefonlarının patlama haberlerinin odak ve ortak noktalarını bir toparlayalım olduğunu söyledik. Bu telefonların patlama nedeni ne? durduk yere patlamıyor herhalde bu veletler…

Cep telefonlarının patlamasının başlıca nedenleri

Telefonun patlamasının teknik nedeni – Telefon patlarsa ne olur?

Telefon patlaması neden olur? İşte detaylı teknik açıklama: Akıllı telefon bataryaları Li-ion denen pillerdir. Bir Li-ion pil yüksek sıcaklıkta (dışarıda veya arabada otururken) deşarj olduğunda, (yani şarjı bittiğinde) hücreleri biraz kararsız hale gelebilir. Ekzotermik (dışarıya ısı yayması) bir bozulmaya girmeyebilirler, ancak kalıcı olarak kısa devre yapabilir, bozulabilir veya (garip bir şekilde) oksijen ve karbon dioksit gibi gazlar üretebilirler.

Bu gazlar bataryanın balon gibi şişmesine neden olarak basınç oluşturur (patlamaya neden olabilecek enerji) veya bataryanın yapısını tehlikeye atar. Doğal olarak, bu işlem bir Li-ion yüksek bir dış sıcaklıktayken şarj edilirse hızlanabilir. Bu yüzden bu gibi durumlarada çoğu telefon şarj işlemini durdurur veya çok ısınırsa kapanır.

Bir Li-ion pil fiziksel olarak hasar gördüğünde, kısa devre yapabilir, gaz oluşturabilir veya patlayabilir. Telefonunuzu parçalara ayırmadan veya eğlenmek için kırmadığınız sürece, bu endişelenmeniz gereken bir sorun değildir. Bir telefonu düşürürken, pilden önce ekran gibi önemli bileşenler kırılır.

Kilitlenen Telefon Nasıl Açılır? Samsung, Oppo, Xioami, Vestel

Bu neden oluyor? Li-ion piller ince bir lityum tabakası ve ince bir oksijen tabakası içerir. Bir elektrolit çözeltisi bu tabakaları ayırır. Bu çözelti yırtıldığında veya delindiğinde, ekzotermik bir kırılma ve termal kaçak başlatan lityum ve oksijen katmanları reaksiyona girer.

Ayrıca, bir yan not olarak, pilleri eğlenmek için bıçaklamayın. Özellikle youtuber gibi kişiler bunu yapabilir. Bir yangından veya küçük bir patlamadan kaçınabilirsiniz, ancak yanan bir li-ion pil tarafından salınan zehirli gazdan kaçınamazsınız.

Telefonlar patlar mı? 2023 # Patlamasını önlemek için ne yapmalı? 2

Batarya patlamasının genel sebepleri

1 – Li-ion piller, inanılmaz derecede dengesiz bir metal olan lityum içerir. Bu kararsızlık elektriği tutmak ve aktarmak için harikadır, ancak diğer metallerle yanlış karıştırıldığında felaket olabilir. Ne yazık ki, Li-ion piller de nikel, kobalt ve grafit içermelidir. Üretim işlemi sırasında, bu metaller üretim ekipmanında tortular oluşturabilir ve bu da bir Li-ion pilin iç kısımlarını kirletebilir ve kimyasal kararsızlığa, kısa devrelere ve patlamaya neden olabilir. Çin malı denen, çok ucuza satılan çakma diye tabir edilen sahte şarj cihazları bu Li-ion pillerin en verimsiz, en düşük kaliteli olanını kullanmış olabilir.

Bu cihazlar kullanılan malzeme ve telefonunuza uygun olmama durumu ile elektrik akımını telefonunuza olması gerektiği ayarlar aktaramıyor. Bu nedenle de ilk başlarda sıkıntı olmasada zamanla batarya şişiyor ve akımın etkisiyle patlıyor.

2-Uzun süte şarjda bırakılan cep telefonları.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile beraber, insanların şarj başında geçirdiği sürede inanılmaz arttı. Bir günü bile çıkarmayan 3-5 binlik telefonlar…Neyse konumuz bu değil. Bir gün bile gitmeyen şarjlar nedeniyle sürekli şarja takılan telefonlar,  özellikle geceleri yatarken yada bir iş olmadığında saatlarce (5/10/15 saat arası) prize takılı bırakılıyor. Bunun sonuncunda, örneğin; kullanım ömrü 10 sene olan bir batarya, gereksiz  ve aşırı kullanım nedeni ile ömrünü bir kaç yıla indiriyor. Hele birde bu şarjlar korsan ucuz prizlerle, şarj cihazları ile dolum sağlanıyorsa bu süre daha da düşebiliyor. Gereksiz şarj etmeler sonucunda yine batarya artık dayanamıyor ve ısınıyor, sınıyor, ısınıyor…sonra “bummm”.

Telefonların patlamasını önlemek için yapmak gerekenler

1-Kesinlikle telefonun orjinal şarj cihazını kullanın. Bozulursa yine orjinalinden veya kaliteli bir şarj cihazı kullanın.

2-Bataryanız bozulursa yine orjinal batarya alın. Çakma bataryalardan uzak durun.

3-Telefon şarjda iken telefonla oynamayın. Bakın “oyun oynamayın” demiyorum, telefonla oynamayın.

4-Telefon şarjda iken telefonda oyun kesinlikle oynamayın. Şarj edilirken batarya normal sıcaklığının kat kat üstüne çıkar. Bu durum oyun oynarkende geçerlidir. Oyun oynarken veya video/film izlerken batarya oldukça ısınır. Sebebi ekranın, işlemcinin ve ram’in çok hızlı bir şekilde çalışması ve batarya’yı kullanmasıdır. Hem şarj hem telefon büyük tehlikedir. (Ciddiyiz. Hele birde, korsan şarj cihazı, adi prize takılı telefon ve bu durumda ki telefonda oyun oynamak O_o)

5-Telefonlar her zaman şarjda iken patlamaz. Durup dururken de patlayan telefon haberleri geliyor. Bunlarda yine teknik açıklamada ve ilk maddelerde açıklaadığımız bataryadan kaynaklanıyor. Bu yüzden özellikle telefonu cebimize koyduğumuzda telefonun ekranı tenimize dönük olmalı, telefonun arkasıda dışarı bakmalı. Böylece patlama olursa bacağımız daha az yara alacak, batarya dışarı doğru patlayacaktır. (Allah korusun!) Ayrıca kalın bir telefon kılıfı da patlamanın etkisini azaltacaktır.

Android Telefonlarda Gizli Dosyalar Nasıl Görünür Yapılır?

6-Hızlı şarj cihazlarını, hızlı şarjı desteklemeyen telefonlarda kullanmayın. Telefon normalden fazla ısınacaktır. Bu, telefonun anlamsız tavırlar içerisine girmesine neden olabilir. Ayrıca hızlı şarj cihazı telefonunuz hızlı şarjı desteklemiyorsa bir işe de yaramaz.

Unutmadan: telefonlar değil, telefon içinde yer alan bataryalar patlar (sürekli belirttiğimiz gibi). Bunu sadece biz değil, ünlü howtogeek‘de söylüyor. Bu yüzden bataryaları üzecek davranışlardan kaçınalım…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 10 numara detaylı açıklama. Çok teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir