Türkiye’nin en meraklı olduğu konulardan biri: “yerli üretim otomobil” ve “telefon”. Bakalım içimizde ki bu ukdeye hangi Türk firmaları cevap verecek.
2003 yılından itibaren yeni bir hükümet ile yönetilmeye başlayan Türkiye’nin takıntılı olduğu konulardan biri de yerli üretim oldu. Bu elbette ki ülkemizin tamamen hayrına bir takıntı. Keşke diğer takıntılar da böyle olsa…
Neyse uzun lafın kısası, ülkemiz insanlarının yerli otomobil ve yerli telefona hasret olduğu bir gerçek. Yerli otomobil Allah’ın izni ile çok yakında yollarda olacak. Bu konuda ki yerliden kastımızın öncelikle tepeden tırnağa yerli malı olması değil. En azından yarıdan fazlasının milli kaynaklarla üretiliyor olması. Öyle ki şu an dünyada ki hiç bir marka tamamen o ülkenin sermayesi ile yapılmış olamaz. Bu nokta da ki ana kaynak malum Çin.
Yerli telefon konusunda da uzun yıllardır gündemde olan bir kaç marka var. Bu markalar ya telefonları kendileri tasarlayıp üretimini başkasına yaptırıyor, ya da zaten yapılmış bir telefonu ülkemize kendi logosunu basarak getiriyor. Buna da yerli telefon olduğunu söylediler uzun zamandır. Ancak işler şimdi değişti. Yerli telefon kavramı da rayına oturmaya başladı.
Ülkemizde yerli telefon adı altında şu ana kadar telefon piyasaya süren firmalardan, yabancı firmaya yaptırıp kendi logosunu basan Türk firmaları:
-General Mobile
-Casper
-Reeder
-Teknosa
-Escort
-Sunny
-Piranha
-Trident
-Victor
-Quatro
-Dark
-Excon
-BB Mobile
-Türk Telekom
-Kaan
Tasarımını kendi yapıp yazılım ve donanımını yabancı firmalara yaptıran Türk firmaları:
-Vestel
-Turkcell (Bazı modellerde) (Uzun süredir piyasaya çıkmıyor)
-General Mobile (Bazı modellerde)
Türk ve yabancı sermayeli firmalardan çıkan ortak telefonlar:
-Türk telekom (Uzun süredir piyasaya çıkmıyor)
-Vodafone (Uzun süredir piyasaya çıkmıyor)
Yerli telefon ile ilgili çalışma yapan devlet firmaları:
-Aselsan (Ses seda yok)
-Tübitak (Ses seda yok)
Yukarı da sayılan firmaler dışında adı henüz açıklanmayan ve yakında duyurulması beklenen firmalarda var. Bu firmalardan 3 tanesi donanımı, 5 tanesi de yazılımı yerli imkanlar yapmak için yarışıyor. Yani çok yakın bir zaman diliminde, donanımı da yazılımı da yerli olan bir akıllı telefon devlet desteği ile piyasaya sürülecek.
Şu ana kadar bu konuda en ciddi adımı bir çok kişi beğenmese de Vestel attı. Bu firmain beğenilmemesinin sebebi ise yerli telefona teşvik amaçlı devletten istediği ithal telefonlara yeni vergi. Ülkemize gelen telefonların da neredeyse tamamı ithal olduğuna göre bu tepkiyi anlamak mümkün. Ancak beklenen vergi gerçekleşmedi ve ithal telefonlara “henüz” ek bir vergi gelmedi. Vestelin en yeni modeli Vestel Venüs 3 adlı telefon, piyasa da ki en yerli telefon olarak sayılabilir. Zira Venüs 3’ün tasarımı ve bataryası Vestel tesislerinde geliştirildi. Diğer parçalar malum yerlerden. (Ekran’da yerli olabilir, emin değilim)
Yerli telefon konusunda en ciddi ikinci firma ise Turkcell. Daha önce tasarımını kendi yaptığı telefonları piyasada bulunan firma, yerli telefon konusunda oldukça iddialı. Bu firmalar suyun yüzeyinde yer alan ve yüzen firmalar. Çok yakında suyun dibinden yukarı doğru çıkan yep yeni firmaler görmemiz mümkün.
Hayırlısı ile merakla bekliyoruz…
2023 GÜNCELLEMESİ
Yukarıda yazdıklarımızı tam 6 sene öncesinde dile getirdik. Aradan geçen ortalama 5 senede geriye dönüp baktığımızda yerli telefon konusunda maalesef pek bir gelişme olmadı. En önemlisi olan devlet destekli yerli telefon beklentisi maalesef rafa kalkmış gibi görünüyor, en azından hiç bir haber yok (Aselsan ve Tübitak’dan kastımız).
Onun dışında, yurt dışında üretilen telefona kendi markasını basan yerli marka telefonlarımız hala son sürat satışa devam ediyorlar. Bunlar arasında en çok tutan General Mobile oldu. Son telefonlarda kendi tasarımlarını da kullanarak yerlilik oranını arttırdılar. Ancak yukarıda ki listede olan bir çok markanın şuan esamesi okunmuyor.
Kendi tasarımını ve kendi ürettiği batarya pilini kullanarak “gururla yerli” sloganı atan Vestel ise listede adı geçen markalardan gerçekten de en yerli olanı diyebiliriz. Şuan piyasada en çok satan yerli marka telefonlardan biri de Vestel. Çıkardıkları her yeni model telefon bir öncekinden farklı ve daha iyi özelliklere sahip. Ancak fiyatlarının ilk çıkışta biraz yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Vestel telefon üretimi durdurdu mu?
Maalesef evet. Vestel, Manisa’da ürettiği akıllı telefon üretmini kar etmediği gerekçesi ile sonlandırmıştır. Yeni model telefon artık çıkartmayacaktır.
Türkiye’de Üretim Yapan Yabancı Telefon Markaları
Son aylarda çok hızlı bir şekilde bir çok global ünlü marka Türkiye’de telefon üretmeye başladı. Henüz yolun başında olsalar da bu ülkemiz için güzel bir gelişme olarak görülebilir. Zira istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacaklar ve Türkiye’de üretilen telefonlarda Made in Turkey yazısını basacaklar. Bu reklam için de çok büyük katkı sağlayacaktır.
Elbette aşağıda listeleyeceğimiz markaların ülkemize gelmeleri için bir çok sebepte mevcut. Devletin vermiş olduğu vergi teşvikleri, döviz kaynaklı düşük insan iş gücü, hem Avrupa hem Orta Doğuya yakınlık, nakliye ücretlerinin Çine göre daha makul olabilirliği gibi etkenler sebebiyle ülkemizde hızla fabrika açıyorlar. İşte Türkiye’de üretime başlayan telefon markaları:
(Sadece bazı belirli modeller Türkiye’de üretilmektedir)
-Samsung
-Oppo
-Xioami
-Vivo
-TCL
-Realme
-Omix
-Tecno Mobile
gibi markalar belirli model telefonları Türkiye’de üretmeye başladı. Şimdilik bir kaç model üretiyor olsalar da henüz yolun başındalar. Model sayısının zamanla daha çok artması bekleniyor.
Devletin kendi eliyle yerli telefon yapması pek mümkün görünmese de (bu durum otomobillerden çok farklı) yerli marka firmalarımız bu anlamda ciddi işler çıkartıyor ve şuan en başarılı yerli marka telefonlar olarak: Vestel (Üretimi durdur), Casper, General Mobile (En başarılısı görünüyor) diyebiliriz. Diğerleri biraz geri de kaldı.
Çok daha güzel haberlerle görüşmek üzere…
türkiyeden telefon alip fransada kullanabilirmiyim acaba ? bûtûn gavur markalari boykot etmek istiyom.
Öncelikle tesekur ederim verdiğiniz bilgiler için. Bakıyorum ki bir avuç vatansever buraya yorum yazmış. İlk çıkan vesteli çıktığı ilk haftada almış birisi olarak gururla kullanıyorum. Ortalama beş yıl kullandığım telefon suya düşme harici bozulmadı. Bozulsa da alırdım. Ülke olarak kalkmanın yolu yerli kullanmak. Amerika da kendisi telefon yapmadığı halde parayı kendi kazaniyor. Almanya Japonya Kore hep yerli mal ile kalkindi.