1. Anasayfa
  2. Yerli Otomobil

Güneş enerjisi ile çalışan yerli aile otomobili “Aruna!

Güneş enerjisi ile çalışan yerli aile otomobili “Aruna!

aruna araba

Güzide ülkemiz Türkiye’nin son yıllarda özellikle yerli malı üretime fazlası ile yönelmiş olduğunu görüyoruz. En önemli yerli üretim konularından biri de yerli otomobil. Henüz benzinli sedan yerli otomobili üretecek bir yiğit çıkmadı ancak, güneş enerjisi ile çalışan yerli otomobil gerçekleştirildi bile.

Ekip lideri Burak Oklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok heyecanlı olduklarını ve tamamına yakını “yerli’ alan bir otomobil üretmenin gururunu yaşadıklarını söyleyerek.

Seri üretime sokulabilecek bir araç tasarladıklarını aktaran Oklar, “Diğer araçlarımızdan farklı olarak, bunu piyasaya sürülebilecek şekilde tasarladık. Zaten aile aracı. Eğer babayiğidin biri çıkıp, bunu üretmek isterse, tam anlamıyla buna uygun bir şekilde tasarımını yaptık. Tüm çalışmaları sponsor desteği ile yapıyoruz. Bu kadar önemli bir projede sponsorlardan gelecek yardımları da bekliyoruz” olduğunu söyledi.

Yerli “Aruna” 2 saatte şarj oluyor

Oklar, araçta dokunmatik orta ekran, park sensörü, head-up display ve cruise kontrol gibi donanımlar bulunduğunu söyleyerek, “Aracımız, güneş enerjisini depolayan aküyle çalışacak. Bu aküyü, atölyemizde kuracağımız 7,5 kilovatlık şarj ünitesi ile 2 saatte şarj edebileceğiz. Bir depo ile güneşten enerji almadan, ortalama 70 kilometre hızla 5 liraya 500 kilometre yol yapılabilecek. Bu hızla giderken evde kullanılan bir su ısıtıcısı kadar güç harcıyoruz” dedi.

Aruna kilometrede 1 kuruşluk enerji tüketecek

Aruna’nın, kilometrede 1 kuruşluk bir elektrik tüketeceğini dile getiren Oklar, “Bu hesaba, güneşten alınan ve geri kazanımlı fren sistemi de eklendiğinde bu miktar 0,8 kuruşa kadar düşüyor. Araç, maksimum 140 kilometre hız yapabiliyor. Aracımızın özgün bir tasarıma sahip. Bu süreçte birçok aracı inceledik. Aerodinamik ve fonksiyonelliğin ön planda olduğu, özgün bir otomobil üretiyoruz” olduğunu söyledi.

Oklar, ağustosta 26 şehri kapsayan, yaklaşık 6 bin kilometrelik Türkiye turu yapacaklarına işaret ederek, konuşmasının devamında:

“Bunların 18 tanesinde duracağız, tanıtımlar yapacağız. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir’de büyük tanıtımlar yapacağız. Bu turun son etabında, Edirne’den İstanbul’a uzanan mesafeyi güneş battıktan sonra kat ederek, güneş arabasının, güneş olmadan da yol alabildiğini göstermeyi hedefliyoruz. Ekimde de Avustralya’da düzenlenecek, “World Solar Challenge” yarışına katılacağız.”

Yerli güneş enerjili Aruna arabası resmi tanıtım metni

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi(İTÜ GAE) 2004 yılından günümüze üretmiş olduğu 7 Arıba ve kazandığı 19 kupanın ardından yeni bir seriye geçiş yapıyor. Mitolojide güneşin doğuşunu temsil eden kızıllık ve 7 atın çektiği araç anlamına gelen “Aruna” , İTÜ GAE’nin 10 senelik geçmişini tek kelimede özetlerken geleceğini de şekillendiriyor.

Ülkemizin güneş enerjisiyle çalışan ilk aile otomobili Aruna, Türkiyede yerli otomobil üretimine destek vermek ve alternatif enerjinin günlük hayata uygulanabilir olduğunu göstermek için tasarlandı. Tasarım sürecinde yapmış olduğumuz anket çalışmalarının sonuçları göz önünde bulundurularak dokunmatik orta ekran, park sensörü, head-up display ve cruise kontrol gibi donanımlar aracımıza eklenmiştir.

İTÜ GAE, 700 km menzile sahip Aruna ile 2015 Ağustos ayında 26 şehir ve 6000 kmyi kapsayan bir Türkiye turuna çıkmayı planlamaktadır. Bu turun son etabında Edirne’den İstanbul’a uzanan mesafeyi güneş battıktan sonra kat ederek güneş arabasının, güneş olmadan da yol alabildiğini göstermeyi hedeflemektedir.

Bu yerli güneş enerjili aracı 1 Mart itibari ile tanıtım çalışmalarına başlandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir