TÜBİTAK bünyesinde bulunan Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, silahlı insansız hava araçları ile ilgili önemli çalışmalar yürütüyor.
Bu bağlamda konuşan Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, ”60 bin feete kadar giden İHA’larla ilgili prototip çalışmamız var. Projemizi bitirirsek İHA’ların yerden gözükmesi ve vurulması imkansız olacak” olduğunu söyledi.
Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen ”5. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri”ne katılan Kuzu, gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde uydu teknolojileri, havacılık, görüntü işleme, uzaktan algılama ve haberleşme sistemleri üzerine çalışma yürütüldüğünü söyleyerek.
Kuzu, yola döşenen bombaların kablolarını havadan tespit edebilen sistem üzerinde çalıştıklarını söyleyerek. Kuzu, ”Dronelerle yerin altındaki bombaları belirleme ve el yapımı patlayıcıları görebilmek için çalışmalar yürütüyoruz. Tamamen başarıya ulaşamadık ama çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda bombaların kabloları belirlenebiliyor” olduğunu söyledi.
18 KİLOMETREDEN HEDEFLER VURULURKEN İHA’LAR GÖRÜNMEYECEK
Konuşmasına Kuzu konuşmasının devamında: İHA’larda yüksek irtifalarla ilgili iç proje açtık. Çok uzun süre havada kalan ancak 30 bin feete kadar giden İHA’lar var. Mesela ANKA bunlardan biri. Bir de uzun süre havada kalarak 55-60 bin feette giden İHA’lar var. Bizim 60 bin feete kadar giden İHA’larla ilgili prototip çalışmamız var. Projemizi bitirirsek İHA’ların yerden gözükmesi ve vurulması imkansız olacak. İHA’nın ses çıkarmaması lazım. Bunun için başka çözümler üretmeye çalışıyoruz.” diyerek yerli insansız hava araçlarında ki son bilgileri paylaştı.
Kaynak: Haber7