1. Anasayfa
  2. Para Kazanma

Rusyada asgari ücret ve maaşlar ne kadar? 2024 Emekli maaşları

Rusyada asgari ücret ve maaşlar ne kadar? 2024 Emekli maaşları
Rusyada asgari ücret ve maaşlar ne kadar? Emekli maaşları nasıl? 2021

Rusyada asgari ücret ve maaşlar ne kadar? Emekli maaşları nasıl diye merak ediyorsanız buyurunuz…

Rusya’da maaşlar ne kadar? Rusya, Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alan büyük bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından dünyanın en geniş ülkesi olan Rusya, 144 milyonluk nüfusa sahiptir. Rusya’nın hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları vardır ve para birimi olarak Ruble’yi kullanırlar. Ruble, dünya para ticaretinde en çok kullanılan 15 para biriminden biridir. Doğal kaynaklar bakımından çok zengin bir ülke olan Rusya, doğalgaz, petrol ve petrol türevi yağlar üretmektedir.

Yazı İçeriği

  • Ticari İlişkiler
  • Rusya’da Yaşam Nasıl?
  • Rusya Para Birimi
  • Rusya’da Yaşam Nasıl
  • Rusya Para Birimi
  • Rusya’da Maaşlar
  • Rusya’da meslek maaşları
  • Emekli Maaşları

Rusya Ticari İlişkileri

Rusya 427 milyar dolarlık ihracat rakamıyla, dünyaya en çok ürün satan 13.ülkedir. Yaklaşık 231 milyar dolar ithalat yapmaktadırlar. 200 milyar dolara yakın dış ticaret fazlasıyla, dünyada en çok dış ticaret fazlası veren ülkelerden biridir. Ülkenin hizmet ihracatı 57 milyar dolar olup, hizmet ithalatı 92 milyar dolar civarındadır.

Japonyada Asgari Ücret 2024 Maaşlar Ne Kadar?

Rusya’da Yaşam Nasıl?

Rusya 1990’lardan itibaren yeniden kapitalist ekonomik sisteme geçti. Tabi bu süreçte enflasyon gibi çok önemli bir sorunla baş etmek zorunda kaldılar. 2000’li yıllara kadar Rusya, refah düzeyi bakımından Türkiye’nin çok gerisindeydi, birkaç yıl boyunca yüzde 100’ü aşan hiperenflasyonla mücadele etmek zorunda kaldılar. Fakat ülkenin yeniden kapitalist ekonomiye adapta olması çok zor olmadı ve ekonomisi hızla büyüyerek yeniden çağa ayak uydurdu.

  • Şu sıralar Rusya’daki yaşamın tipik bir kapitalist ülkeden çok farklı olduğu söylenemez.
  • Halkın refah seviyesi Türkiye ile aynı seviyededir, bazı konularda Rusya, bazı konularda Türkiye daha yüksek alım gücüne sahip.
  • Yaşam genel olarak tipik bir Avrupalı ülkesine benziyor, tabi Rusya’nın Avrupa’da veya Avrupa’ya yakın kalan kesimleri için.

Rusya Para Birimi Nedir?

Rusya’da para birimi olarak ruble kullanılır. Ruble, 100 kopik’e ayrılmıştır tıpkı bizdeki kuruş gibi düşünebilirsiniz. Güncel kurla yaklaşık 1 dolar alabilmek için 75 ruble ödemeniz gerekir.

Rusya’da Maaşlar

Rusya’da maaş sistemi Türkiye’den çok farklıdır. Özellikle işçiler için belirlenen maaşlar kafa karıştırabilir. Şuan için Rusya’da 100 bin rublelik asgari ücret uygulaması vardır ve bu ortalama 105 dolar civarı bir paraya denk gelir. Tabi bu, Rusya genelinde böyle bir ücretlendirme olduğu anlamına gelmiyor, bu maaş tüm rusya sınırları içerisinde ödenebilecek en az maaştır. Bu maaş tüm ülke genelinde uygulanmaz. Örneğin Moskova’da en düşük maaş 100 bin rubleden başlamaktayken, başka bir köyde 50 bin ruble maaş alabilirsiniz bunlar tamamen lokasyona göre değişkenlik göstermektedir.

Peki Amerika da maaşlar nasıl?

Amerikada Maaşlar Ne Kadar? 2024 Mesleklere Göre Maaşlar

Rusya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Rusya’da maaşlar ne kadar diye soran pek çok ziyaretçimizin merak ettiği maaş aslında asgari ücret. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 100 bin ruble civarında bir maaş bulunuyor. Fakat Rusya’da siyah ve beyaz maaş olarak iki maaş türü vardır. Beyaz maaş, banka hesabınız üzerinden aldığınız vergileri ödenmiş, kayıt içi yasal gelirdir fakat siyah maaş, vergisini ödemediğiniz elden nakit olarak verilen maaş türüdür. Rusya’da son derece yaygın olan bu maaş türleri özellikle daha az vergi ödemek isteyen iş verenler tarafından zorla kullanılıyor. Bu sayede işverenler ve çalışanlar daha az vergi ödüyor net maaş ile brüt maaş arasındaki skala neredeyse yok sayılıyor.

Rusyada asgari ücret ve maaşlar ne kadar? Emekli maaşları nasıl? 2021

Rusya’da meslek maaşları

Rusya’da Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

  • Rusya’da maaşlar ne kadar sorusu çok soruluyor. Moskova’da henüz yeni çalışmaya başlamış bir öğretmen yılda 800 bin ruble para kazanıyor.
  • 10 yıl deneyimli öğretmenlerin yıllık kazancı 1,2 milyon rubleyi geçiyor.
  • Kamu kurumlarında öğretmenler için ayrılan bütçe çok daha az, genelde özel sektör maaşları daha yüksek.

Rusya’da Doktor Maaşı Ne Kadar?

  • Rusya’da doktorluk en çok kazandıran meslekler arasında görülüyor. Genelde doktorluğa başladığınızda ayda ortalama 160 bin ruble maaş alıyorsunuz.
  • Tecrübe ve uzmanlığa göre maaşlar 800 bin rubleye kadar çıkabiliyor.

Rusya’da Memur Maaşı Ne Kadar?

  • Türkrus.com’un haberine göre Rusya’da kamu kurumunda çalışanların ortalama maaşları aylık 118 bin ruble civarında.
  • Kamu kurumunda yeni işe girmiş deneyimsiz ve eğitimsiz bir personelin aylık maaşı 50 bin rubleden başlarken, tecrübeye göre bu maaş 100 bin rubleye kadar çıkabiliyor.

Rusya’da Emekli Maaşları Ne Kadar?

Rusya’da maaşlar ne kadar diye çok soru soruluyor, özellikle emekli maaşları. Rusya’da maaşların bir bölümü kayıtsız ödendiği için doğal olarak insanların iyi bir emeklilik güvencesi pek yok. İnsanlar genelde kendi yaptıkları birikimler ve onların getirdiği gelir sayesinde emekli olabiliyorlar.  Rusya’da emekliliklerin yaklaşık %70’i yoksulluk sınırında yaşıyor. Rosttat’ın yaptığı habere göre Rusya’da ortalama emekli maaşı 20 bin ruble civarında yani yaklaşık 210 dolar. Bu maaşı alabilen kişi sayısı da oldukça az diyebiliriz zira, işçi emeklilerinin aylık emekli maaşları sadece 8/9 bin ruble civarında.

  • İşçi Emeklisi için 8.000-9.000 ruble
  • Ortalama beyaz yakalı için 18000-20.000 ruble
  • Üst düzey pozisyonlarda çalışanlar için 30.000-40.000 ruble

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir