
Demir fiyatlarında doların ve enflasyonun sert hareketleri ile beraber ciddi artış ve düşüşler gözlemdi. İşte demir fiyatlarında güncel son durum…
Demit fiyatları 2023 Güncel
Güncellenme tarihi: 30.03.2023 Demir Fiyatları
İl Q8 mm Q10 mm Q12 / 32 mm
Ankara — 16,600 TL – 16,600 TL – 16,100 TL
İstanbul — 16,850 TL – 16,750 TL – 16,400 TL
İzmir ——— 16,300 TL – 16,100 TL – 15,900 TL
İskenderun – 16,250 TL – 16,100 TL – 15,900 TL
Karabük —- 16,600 TL – 16,600 TL – 16,100 TL
İnşaat demiri nedir?
İnşaat demiri, betonu gerilim altında güçlendirmek ve stabilize etmek amacıyla, beton ve duvarda bir germe cihazı ve bir takviye mekanizması olarak kullanılan bir tür çeliktir.
Basitçe söylemek gerekirse, inşaat demiri, onu güçlendirmek ve büyük miktarda basınç ve gerginliğe dayanmasına yardımcı olmak amacıyla taş veya betonun içine yerleştirilmiş çelik bir çubuktur.
Dikkat edilmesi gereken bir şey, birkaç farklı demir türünün olduğu ve her birinin belirli bir amaç için kullanıldığıdır.
İnşaatta kullanılan en yaygın inşaat demiri türlerinin listesi :
Karbon Çelik İnşaat Demiri: Bu tip inşaat demiri çok uygun maliyetlidir, güçlüdür ve genellikle beton dökümünde kullanılır.
GFRP: Bu inşaat demiri, geleneksel karbon çeliğine bir alternatiftir. Fiberglastan yapılmıştır ve yüksek çekme mukavemetine sahiptir.
Galvanizli İnşaat Demiri: Galvanizli inşaat demiri, çeşitli işlemler kullanılarak çinko ile kaplanır ve korozyona karşı oldukça dirençlidir.
Paslanmaz Çelik: Paslanmaz çelik inşaat demiri, korozyonun söz konusu olduğu amaçlar için kullanılır, ancak çinko, galvanizleme eğilimi nedeniyle kullanılamaz. Çok pahalıdır ve nadiren kullanılır.
Epoxy demir: Epoksi ile kaplanmış inşaat demiri çok modern ve ekonomiktir. Korozyona karşı çok dayanıklıdır, ancak kaplamaya zarar veren hareket nedeniyle çok iyi değildir.
İnşaat demiri nasıl üretilir?
İnşaat demiri eski zamanlarda en yeni çelikten üretilirdir. Ancak 1960’larda inşaat demiri hurda metalden yapılmaya başlandı. Şu anda inşaat demiri %97’ye kadar geri dönüştürülmüş malzeme içeriyor ve bu da onu oldukça çevre dostu yapıyor.
Çelikten yapılan türdeki çoğu inşaat demiri, bir ark ocağında hurda çeliğin eritilmesiyle yapılır. Eritilmiş çelik daha sonra kütüklere dökülür ve daha sonra sıcak haddelenerek bir çubuk haline getirilir. Çubuk yuvarlandıktan sonra özel makinelerde istenilen boyda kesilir ve hava soğutması için hava yatağına alınır.
Normal inşaat demiri gibi, ancak düz bir çubuk olmak yerine sarmal bir şekle sahip olan sarmal inşaat demiri de vardır. Bu tip inşaat demiri, hava ile soğutulduktan sonra, daha sonra bir düzeltme kazanına gönderilir, burada daha sonra makaraya sarılır ve bir bobin haline getirilir ve daha sonra uygun şekil ve uzunluklarda kesilir.
Demir neden inşaatta kullanılır?
Artık inşaat demirinin ne olduğunu, farklı türleri ve nasıl yapıldığını bildiğinize göre, aslında ne için kullanıldığını ve neden kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Buradaki nokta, inşaat demirinin betonu daha güçlü hale getirmesidir.
Birincisi, zamanla beton çatlar ve beton çatladığında çok daha zayıf hale gelir. Çatlak beton yapısal bütünlüğünü büyük ölçüde kaybeder. Nem ve hava bu çatlaklara girerek betonun bozulmasını hızlandırabilir.
Bu, inşaat demirinin birincil kullanımı olmasa da, bu çatlakların belirli bir dereceye kadar oluşmasını kesinlikle durdurmaya yardımcı olacaktır. Bu anlamda inşaat demirinin temel amacı, çatlakların nerede oluştuğunu kontrol etmek ve böylece bu noktaların tahmin edilmesini kolaylaştırmaktır.
Demir fiyatlarının önemi
Demir fiyatları bir ülkedeki inşaat sektörünün durumunu belirleyen en önemli faktörlerden biridir.
Demir fiyatının çok düşük olması inşaat sektörünün hızlı büyümesi anlamına gelebilirken, demir fiyatlarının hızlı artması inşaat sektörünü durma noktasına bile getirebilir. Burada önemli olan ülkedeki döviz ve diğer ekonomik göstergelerin durumudur.
Doların sert hareketi ile beraber demir fiyatları da sert bir şekilde iner ve çıkar. Bu durumda elinde, stokta demir bulunmayan inşaatçılar evleri, binaları, yapıları yapmakta mali zorluklar yaşarlar. Tabi ki buda evini yenilemek isteyen, bir yapı yaptırmak isteyen gerçek kişilere yansır.
Bu nedenle demir fiyatlarını iyi bir şekilde takip ederek demir fiyatlarının son durumunu bilmek inşaat yapmadan önce büyük önem araz etmektedir.
Demir fiyatları ile birlikte tabi ki çimento fiyatları, tuğla fiyatları v.b. ürünlerin son mali durumu da ciddi önem arz eder. Bir yapının, inşaatın temel unsurlarının fiyatının sürekli değişiklik göstermesi inşaat mühendislerini, inşaat işçilerini kısaca bu işten ekmek yiyen herkesi sıkıntıya sokabilir.
İnşaatta demir fiyatları gibi ana mamül fiyatlarının düzenli olması ve çok sık değişmemesi ülkedeki ekonomik durumla ilgilidir. Maalesef ülkemizde son aylarda ekonomik göstergeler iyi olsa da döviz kurunda ki artış veya düşüş demir fiyatlarını, tuğla fiyatlarını, çimento fiyatlarını oldukça olumsuz etkilemektedir. Böylede fiyatlar enflasyon canavarını ortaya çıkarmaktadır.