
Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi sürüyor. Bu mücadelenin karşılık bulduğu en önemli alan Milli Savunma.
Türkiye kendi ürettiği savunma ve savaş araçları ile çok büyük bir yükün altından kurtulmaya başladı. Eskiden çivi bile üretmekte zorlanan Türkiye, her türlü terör olayına, darbe girişimine, dünyanın her yerden sıkıştırmasına rağmen şükür ki dimdik ayakta ve bütün bu zorluklara rağmen kendini geliştirmeye devam ediyor.
Türkiye’nin en büyük savunma firmalerinin başında gelen ASELSAN ve MKEK tarafından geliştirilen Boran obüsü ile bir alanda daha yerli üretime start verdik. Dakikada 6 atış yapabilen ve 17 km menzile sahip 105 mm havadan taşınabilir obüs Boran, terörle mücadelede Türk askerinin gücüne güç katacak.
Tasarım ve geliştirme süreci devam eden Boran, yapılan testlerde hedeflerini çok yüksek isabet oranıyla vuruyor.
Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı.
Özellikle son 15 senelik dönemde savunma sanayi ürünlerini geliştirme ve modernizasyon konusunda ciddi mesafe kayolduğunu söyledildi. Bundan sonraki aşamada ise sektörün yurt içi projelerde kazandığı deneyimi geliştirerek ihracata katkı sağlaması amaçlanıyor.
TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Aselsan tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen Türk mühendislerinin ürünü Boran 105 mm’lik çekili obüs topu milli olarak geliştirildi.
Dakikada 6 atış yapabilen ve standart mühimmatlar ile birlikte maksimum 17 km menzile sahip Boran, bu menzil ile kendi sınıfındaki en uzun menzilli çekili obüs toplarından bir tanesi olma özelliği taşıyor. Farklı ve modern mühimmatlar ile menzil artışı da sağlanabiliyor.
Modern atış kontrol sistemiyle donatılan çekili top, yapılan testlerde hedeflerini çok yüksek isabet oranıyla tam isabetten vuruyor ve dağıtıcı gücü istenilen seviyede bulunuyor.