1. Anasayfa
  2. Soru Cevap

Etsy nedir? ne işe yarar? 2024 Komisyon oranları nedir?

Etsy nedir? ne işe yarar? 2024 Komisyon oranları nedir?
Etsy komisyon hesaplama, Etsy maliyet hesaplama, Etsy maliyet ve komisyon hesaplama, Etsy maliyet ve komisyon hesaplama aracı

Son yılların popüler alışveriş sitesi etsy nedir? ne işe yarar? işe detaylar…

Son 10 yılda çok büyük bir atılım gösteren eticaret sektöründe belli başlı markalar ön plana çıktı. Pazaryeri alışveriş siteleri olarak anılan bu markalar, ürünleri kendileri ve diğer satıcılar tarafından satılmasını sağlayan bir sistem inşaa ettiler. Buna da pazaryeri eticaret sistemi denildi. Bu pazaryeri eticaret sitelerinden biri de etsy.

Etsy nedir?

Etsy, insanların el emeği göz nuru ürünleri sattıkları ve dünyanın her yerinden alıcılara ulaşabildikleri platformdur. Alıcı tarafından ise dünyanın her bir noktasından el emeği ürünleri ve antika ürünleri satın alabildikleri global bir pazaryeri alışveriş sitesidir.

Etsy ne işe yarar?

Daha önce kısaca değindiğimiz üzere Etsy’i diğer pazaryerlerinden ayıran en önemli özellik; sadece ve sadece el emeği olan ürünlerin ve tarihi önemi olan ürünlerin satışının yapılmasıdır. Etsy’de makine ile otomatik yapılan fabrikasyon ürünlerin satışı yoktur.

Etsy’de neler satılmaktadır?

Etsy’de satışı yapılan ürünler  el emeği olan:

-Tekstil ürünleri: çorap, şapka, kazak v.b.

-Seramik ürünler: kupa bardak, tabak, çanak, vazo v.b

-Takılar: kolye, yüzük v.b.

-Tasarımlar: Dijital tasarıma sahip kargo yapılabilen çıkartmalar v.b.

Gibi bir çok el emeği ürünler sergilenmektedir.

Etsy komisyon oranları nedir?

Etsy komisyon oranları biraz farklıdır. Etsy’de bir mağazaya katılmak ve başlamak ücretsizdir. Bir çok farklı alt komisyon yada ücret vardır. İşte ETSY’nin satıcılardan kestiği komisyon ve işlem ücretleri:

  • 1- Listeleme ücreti (her bir ilan için 0.20 sent. Herkesten kesilir. Sadece Referansla üyeliklerde 40 adet listeleme ücretsizdir.)
  • 2- İşlem ücreti (%6,5. Bu ücret herkesten standart olarak kesilir.)
  • 3- Ödeme işlem ücreti (%6.5 + 3.00 TL. Bu Türkiye için herkesten standart olarak kesilir.)
  • 4- Reklam ücreti (%12 veya %15. Yıllık 10 bin dolar ÜSTÜ ciroda %12 veya 10 bin dolar ALTI ciro’da %15 reklam ücreti kesilir. Ancak müşteri reklamdan gelmezse bu ücret kesilmez)
  • 5- Para birimi dönüştürme ücreti (%2,5. Bu ücret Dolar’ın TL’ye çevrilmesi gibi işlemlerde kesilir. )

1- Etsy listeleme ücreti 2023’de ne kadar?

Etsy’de bir ürün listelemek 0.20 USD’ye mal oluyor. Bir liste dört ay veya ürün satılana kadar satışta kalıyor. Bir ürün satıldıktan sonra, satış fiyatında %6.5 işlem ücreti kesiliyor (sizin ayarladığınız kargo fiyatı dahil).

Listeleme ücretleri $0.20 USD için faturalandırılır, bu nedenle bankanızın para birimi USD değilse, miktar döviz kurundaki değişikliklere bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Listeleme Otomatik Yenileme

Etsy’nin otomatik yenileme özelliği, belirli bir listeleme veya mağazanız için otomatik yenilemeleri kullanmamayı seçmediğiniz sürece, dört aylık listeleme süresinin sonunda listelerinizi otomatik olarak yenileyecektir.

Otomatik yenilemeleri iptal edene kadar bu listelerin her biri için 0,20 dolarlık listeleme ücreti alınır. Listeleme Yöneticinizde otomatik listeleme durumunu görebilir ve Listeleme Yöneticisi’ndeki “Yenileme Seçenekleri”nde “Otomatik” yerine “Manuel”i seçerek istediğiniz zaman otomatik yenilemeleri iptal edebilirsiniz. İptal ettiğinizde, yalnızca geçerli listeleme dönemi için ücretlendirilirsiniz.

2- Etsy’de işlem ücreti ne kadar?

Bunu ödeme işlem ücreti ile karıştırmayın. Etsy’nin platformlarını kullanma maliyetini karşılamak için aldığı bir ücrettir. Etsy’nin işlem ücreti, ürün özelleştirmesi ve hediye paketi dahil olmak üzere ürününüz için aldığınız fiyatın %6.5’idir.

ABD ve Kanada’daki satıcılar için Etsy, satış vergisi üzerinden işlem ücreti almaz (satış vergisini listeleme fiyatınıza dahil etmediğiniz sürece). Ancak, ABD ve Kanada dışındaki satıcılar için bu işlem ücretlerine bazı geçerli vergilerin maliyeti de dahil olabilir.

Tabi siz Türkiye’den satış yapacaksınız doğal olarak bu işlem ücretini ödemek zorundasınız.

3- Etsy ödeme işlem ücreti 2023’de ne kadar?

Etsy Payments ile ödeme kabul ederseniz, bir ürün satıldığında %6.5 + 3.00 TL ödeme işlem ücreti kesiliyor. Türkiye için şuan bu ödeme yöntemi kullanılıyor yani bu ödeme işlem komisyonunu vermek durumundasınız. Ödeme işlem ücreti banka ülkesine göre de değişebilir. Yani buda %2.5 bir döviz bozma komisyonu kesilmesi anlamına gelmektedir.

4- Etsy’de reklam ücretleri ne kadar?

Etsy’de site dışı reklamlar adı altında sizin için, sizin ürünlerinizin reklamını yapar. Bunun için de eğer müşteri o reklama tıklayarak sizin ürününüzü satın alırsa o satış için bir sipariş tutarının %12 veya %15’i kadar bir reklam ücreti ödersiniz. Yıllık cironuz 10 bin doların altında ise %15 komisyon ödersiniz. Yıllık yani 365 günlük cironuz 10 bin dolar üstünde ise indirimli olarak %12 site dışı reklam komisyonu ödersiniz. Etsy mağazanızı açtığınızda, etsy’nin reklam hizmetlerine katılmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz yani site dışı reklamları kapatabilirsiniz. Ancak görünürlük sayınız düşebilir bu da satışlarınızı etkileyebilir.

Bu komisyonun mantığı şu: Etsy sizin adınıza önceden para harcayarak reklam yapıyor. Siz satış yapabilin diye. Siz satış yaptığınız da da sizden bu komisyonu kesmiş oluyor.

5- Etsy’de para birimini dönüştürme ücreti ne kadar?

Etsy, satışlarınızda döviz kuru ücretlerinin oluşmasını önlemek için, öğelerinizi ödeme hesabı para biriminizle aynı para biriminde listelemenizi önerir. Alıcılar ürünleri kendi seçtikleri para biriminde görür. Etsy Payments kullanıcısı olarak, ödeme hesabınızın para biriminden farklı bir para biriminde listelemeye karar verirseniz, ödeme hesabınıza para göndermek için satış tutarı üzerinden %2,5 para birimi dönüştürme ücreti alınır.

Abonelik ücretleri (İsteğe bağlı hizmet)

İyi durumda olan Etsy satıcıları, büyüyen markalar için genişletilmiş bir araç seti sunan bir abonelik paketi olan Etsy Plus’ı tercih edebilir. Etsy Plus aboneliği ücreti aylık 10 ABD dolarıdır. Etsy Plus abonelik ücretleri her ay mevcut bakiyenizden düşülür ve ödeme hesabınıza yansıtılır. Geçerli olduğunda, Etsy, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan satıcılar için aylık abonelik ücretiniz üzerinden satış vergisi alacaktır.Abonelik Ücreti Otomatik Yenileme

Abonelik ücretleri, her ay aynı gün yerel para biriminizde ödeme hesabınıza eklenecektir. Örneğin, 5 Mart’ta kaydolursanız, abonelik ücretleriniz 5 Nisan, 5 Mayıs vb.’de eklenecektir. Ay sonunda kaydolduğunuzda, abonelik ücretleriniz ayın son günü ödeme hesabınıza yansıtılacaktır. Örneğin, 31 Mayıs’ta kaydolursanız, abonelik ücretleriniz ayın son günü olduğu için 30 Haziran’da eklenir.

Etsy Plus aboneliğinizi, Mağaza Yöneticinizin Ayarlarının Aboneliğiniz bölümünü ziyaret ederek istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Bu abonelik döngüsünün sonuna kadar Etsy Plus aboneliğinize erişiminiz olacak ve son erişim gününüz, Aboneliğiniz panosunda belirlenecektir. Etsy Plus aboneliğiniz sona erdikten sonra, mağazanız Etsy Standard’a dönecek ve artık ödeme hesabınıza eklenen bir abonelik ücretiniz olmayacak

Etsy ödemeleri nasıl yapıyor?

Etsy ödemeleri dünya da ki tüm ülkeler için Etsy Payments adında ki ödeme aracı ile yapıyor. Bu ödeme aracı satıcıların Etsy hizmetlerini kullanırken yerel para birimlerinde çeşitli ödeme biçimlerini kabul etmelerini sağlar.

Etsy Payments’a buraya tıklayarak kayıt olabilirsiniz .

Genel olarak ise ABD gibi ülkelerde yaşayan satıcılar ise Etsy Payments dışında PayPal, Apple Pay, Google Pay ve Klarna gibi ödeme seçenekleri ile de satıcılara ödeme yapmaktadır.

Etsy’de dükkan oluşturmak

Etsy’de bir dükkan kurmak oldukça kolaydır. Bir Etsy hesabı oluşturun (henüz sahip değilseniz).

Hesap oluşturmak için buraya tıklayın.

Ardından Etsy sizi zaten yönlendirecek. Mağaza konumunuzu yani ülkenizi ve para birimini ayarlayın, mağaza adını seçin, bir liste oluşturun, ödeme yöntemini ayarlayın (nasıl ödeme yapmak istediğinizi) ve son olarak faturalandırma yöntemini ayarlayın. Faturalandırma hizmeti sizin ödeme almanız değil, listeleme ücretini ödemeniz için girmeniz gereken kart bilgilerini içerir.

Etsy’de ne satabilirim?

Etsy: zanaatkarlar, sanatçılar ve koleksiyoncular için el yapımı kreasyonlarını, vintage ürünlerini (en az 20 yaşında olmak zorunda) ve hem el yapımı hem de el yapımı olmayan işçilik ile ilgili malzemeleri satmak için bir pazar sağlar.

Etsy para kazandırır mı?

Bu pazarı kullanarak gerçekten para kazanmak mümkün. Özelikle Türk lirasının dolar karşısında düşük olduğu düşünülürse döviz kazanmak bu devirde gerçekten sizi tatmin edebilir. Ayrıca küçük te olsa ihracat yapmış olmanız (buna mikro ihracat denir) sizi vicdan olarak da güzel bir iş yapmanın getirisi olarak mutlu edecektir.

Etsy’nin almış olduğu ücretleri sizin iş yapabilmeniz olarak bilinirlik, güven ve tüm dünyaya satış yaptırma yeteneği olarak düşündüğünüzde komisyon ve diğer ücretler çokta gözünüze batmayacaktır. Rakiplerinizle aranızda ki en büyük yarış kargo ücretleri nedeniyle olacaktır. Zira yurt dışına kargo göndermek maliyetli olduğundan kar marjı yüksek ürünler satmanız yararınıza olacaktır.

2024 Etsy maliyet, kar ve komisyon hesaplama

ETSY maliyet hesabı nasıl yapılır? ve buna değer mi?

Hızlı bir şekilde etsy maliyet ve komisyon hesabı yapmak istiyorsanız üstteki linke tıklayarak hazır etsy net kar hesaplama aracımızı ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Peki, Etsy maliyetleri işletmeniz için harcamaya değer mi? Bu, birkaç faktöre bağlıdır: kar marjlarınız ve piyasadan elde ettiğiniz değer. Şimdi reklam gideri olan ve reklam maliyeti olmayan olarak bir maliyet örneği yapalım:

Örnekte, 150 $ ‘a mal olan, ahşaptan masa yaptığınızı varsayalım. Bir alıcı, Google Alışveriş’te ürününüzü bir reklamda görür, tıklar ve etsy’e girer, listenize ulaşmış olur. Bunu ücretsiz kargo dahil 500 ABD doları karşılığında satın alır. Masayı göndermek size 50 dolara mal oluyor. Mağazanız ayrıca yılda 10.000 dolardan az kazanıyor, bu nedenle sizden %15 site dışı reklam ücreti alınır. Bu tabloyu yapmanın ve satmanın toplam maliyeti şu şekilde olacaktır:

  • Ürünün maliyeti: 150 dolar
  • Kargo ücreti: 50 dolar
  • Kargo dahil satış fiyatınız: 500 dolar

  • 1- Listeleme ücreti : 0,20 sent
  • 2- İşlem ücreti : 500 usd * %6,5 = 32,5 usd
  • 3- Ödeme işlem ücreti : 500 usd * %6,5 + 3 TL = 32,5 usd+ 3 TL = 33 usd
  • 4- Reklam ücreti : 500 usd * %15 = 75 usd
  • 5- Para birimi dönüştürme ücreti : 500 usd * %2,5 = 12,5 usd

  • Toplam komisyon maliyeti: 153 usd
  • Net kar: 500 usd satış fiyatı – 150 usd malın maliyeti- 153 usd komisyonlar – 50 usd kargo maliyeti = 147 usd net kar

Eğer müşterimiz site dışı reklamlardan gelmezse bu durumda %15 lik reklam maliyetimiz olmayacak (reklam maliyetini düşeceğiz) o nedenle toplam komisyon maliyeti ve net karımız şu şekilde olacak:

  • Toplam komisyon maliyeti: 78 usd
  • Net kar: 500 usd satış fiyatı – 150 usd malın maliyeti- 153 usd komisyonlar – 50 usd kargo maliyeti = 225 usd net kar

Etsy 40 adet ücretsiz listeleme kazanın!

Evet. Etsy’de listeleme ücreti 2022 ve 2023 yılı için 0,29 cent’tir. Bu zaman geçtikçe değişkenlik gösterebilir. Eğer 40 adet ücretsiz listeleme hakkı elde etmek istiyorsanız aşağıda ki linke tıklayarak kayıt olursanız ücretsiz 40 adet listeleme hakkı elde edeceksiniz. Bunun için hiçbir şart veya kriter yok. Kayıt işlemini tamamladıktan sonra 40 adet ücretsiz listeleme hesabınıza tanımlanacak.

Ücretsiz 40 adet listeleme kazanarak hesap oluşturmak için buraya tıklayın.

Burada ki püf nokta hesabınızı açarken işlemleri bitirmeniz. Yarım bırakırsanız; örneğin hesap oluştururken en son adımlarda ki kimlik belgelerini göndermezseniz, yada Etsy sizden kredi kartı bilgisi istediğinde kredi kartı bilgisini paylaşmazsanız hesap tamamlama işlemini bitirmediğiniz için 40 adet ücretsiz listeleme kazanamazsınız.

Etsy ipucu: Görüntülenme sayısını arttırın

Listelediğiniz ürün toplam tutarı 35 ABD Doları ve üzeri olduğunda ve ABD ye satış yaptığınız siparişlerinde ücretsiz gönderim sunduğunuz zaman ABD arama sonuçlarında öncelikli yerleşim alırsınız ve bunları yapmayanların önüne geçerek görüntülenme sayınız artar.

Etsy Nedir Videosu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 25/02/2022

    Merhaba, listeleme linkini eklememişsiniz, nasıl ulaşabiliriz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir